Veel gestelde vragen
Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft veel gestelde vragen over de Informatieplicht voor bedrijven verzameld en hier een antwoord op geformuleerd. Heeft u een vraag over de informatieplicht of wilt u meer weten? Lees dan verder.
Wat betekent de informatieplicht voor een inrichting?
Elk type A of B inrichtingen moet rapporteren welke energiebesparende maatregelen (Erkende Maatregelenlijsten: bijlage 10 van de Activiteitenregeling) zij hebben genomen en welke niet. Daarna geldt dat eenmaal per vier jaar gerapporteerd dient te worden. Deze inrichtingen (ook te verstaan als vestigingen) vallen ook onder de Energiebesparingsplicht. Wanneer zij voldoen aan de informatieplicht betekent het echter niet dat zij ook voldoen aan de Energiebesparingsplicht en vice versa.
Begin 2019 is ook de geactualiseerde Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing (EML) gepubliceerd. De voorgaande 19 lijsten (voor iedere branche is er één lijst) zijn aangevuld en aangescherpt. Bedrijven dienen in de rapportage voor de informatieplicht de meest actuele lijst voor hun bedrijfstak te gebruiken.
Als een bedrijf al eerder aan een EML heeft getoetst wordt dit niet als invulling gezien aan de informatieplicht. De energiebesparende maatregelen zijn (minimale) erkende maatregelen. Het gaat om maatregelen die zich in vijf jaar of minder terugverdienen.
Hoe gaat het rapporteren in zijn werk?
Er is een centrale plek ingericht voor het indienen van de rapportage bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Er is een (web)formulier in het eLoket op basis waarvan de locatiemanager van de inrichting kan voldoen aan de informatieplicht.
In het eLoket krijgt de gemachtigde persoon stapsgewijs te zien wat hij in moet vullen. Het is mogelijk om (met een CSV-bestand) meerdere vestigingen per bedrijf te uploaden. Dit is voornamelijk bedoeld om de lastendruk voor bedrijven met veel vestigingen, zoals Albert Heijn, te verminderen.
Na het rapporteren van de energiebesparende maatregelen in het eLoket, ontvangt de persoon een bevestigingsmail van de ingediende rapportage.
Door het gebruik van een eenduidig formulier kan RVO.nl eenvoudig de binnengekomen informatie rubriceren en zo efficiënt aanbieden aan het bevoegd gezag. Deze informatie wordt door het bevoegd gezag gebruikt om een eerste inschatting te maken of een bedrijf voldoet aan artikel 2.15, eerste lid, van het Activiteitenbesluit.
Wie moet voldoen aan de informatieplicht en wat is de deadline?
Voor wie geldt de informatieplicht?
- Type A of B inrichtingen die onder de energiebesparingsplicht vallen (bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 aardgas(equivalent) per jaar verbruiken). Gebaseerd op actuele, gemeten, traceerbare gegevens.
- Tot wanneer heb je om aan de informatieplicht te voldoen?
- Specifiek voor EED-ondernemingen geldt dat, voor alle vestigingen, uiterlijk op 5 december 2019 gerapporteerd moet zijn. Daarna geldt dat eenmaal per vier jaar een nieuw rapport dient opgestuurd te worden.
- Bedrijven die niet onder de EED vallen, rapporteren uiterlijk 1 juli 2019 aan het bevoegd gezag welke energiebesparende maatregelen zij hebben getroffen. Daarna sturen zij eenmaal per vier jaar een nieuw rapport in.
- Voor nieuwe bedrijven geldt dat zij binnen twee maanden moeten voldoen aan de informatieplicht.
Voor wie geldt de informatieplicht niet?
- Bedrijven in de glastuinbouw die deelnemen aan het CO2 vereveningssysteem.
- Deelnemers aan het Europese Broeikasgas Emissiehandelssysteem (zie: https://www.rvo.nl/sites/default/files/2015/06/Afspraken%20Nederlandse%20ETS%20bedrijven%202015.pdf)
- Type C-bedrijven (vergunningplichtig).
- Deelnemers aan het convenant Meerjarenafspraken energie-efficiëntie (zie: https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-besparen/mja3-mee)
- Bedrijven en instellingen die minder dan 50.000 kWh elektriciteit en 25.000 m3 aardgas(equivalent) per jaar verbruiken.
- Voor bedrijfspanden die voor de deadline gesloopt worden, zie casus 5 van de praktijkvoorbeelden op https://www.ofgv.nl/thema/energie/energie-besparen-0/.
- (Vakantie)woningen.
Mijn bedrijf heeft al eerder een EML ingevuld, krijg ik dan vrijstelling voor de informatieplicht?
- Nee, uw bedrijf ontvangt geen vrijstelling voor de informatieplicht. Alle bedrijven, die voldoen aan de hierboven genoemde voorwaarden, hebben een informatieplicht, ongeacht wat er in de periode ervoor is ingediend. Er gelden geen uitzonderingen of vrijstellingen voor A en B inrichtingen die onder de energiebesparingsplicht vallen.
- Mijn bedrijf heeft een erkend keurmerk en geeft daarmee invulling voor de EED, heb ik dan vrijstelling voor de informatieplicht?
- Nee, uw bedrijf ontvangt geen vrijstelling voor informatieplicht. Alle bedrijven moeten voldoen aan de informatieplicht, ongeacht of zij een door RVO erkend keurmerk hebben (zie: https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-besparen/europese-energie-efficiency-richtlijn-eed/energie-audit-eed/keurmerk). Een keurmerk, dat door RVO erkend is, kan gezien worden als volledige of gedeeltelijke invulling van de EED-auditplicht (zie: https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-besparen/europese-energie-efficiency-richtlijn-eed/energie-audit-eed) en Wet milieubeheer, maar dus niet aan de informatieplicht.
Hebben inrichtingen die een verbouwing op de planning hebben staan of planning om het pand te verlaten vrijstellen voor de informatieplicht?
- Nee, geen vrijstelling voor informatieplicht. Tijdens het rapporteren heb je de mogelijkheid om toe te lichten dat een inrichting verlaten of verbouwd gaat worden.
- Welke handelingen moet je stapsgewijs zetten?
Hoe en wat moet je rapporteren?
- Volg het stappenplan van de RVO (zie: https://infographics.rvo.nl/informatieplicht/)
- Bepaal of je een informatieplicht hebt.
- Bepaal welke erkende maatregelen van toepassing zijn voor je vestiging. Voor elke bedrijfstak is er een erkende maatregelenlijst (EML) beschikbaar met tientallen maatregelen. Kijk per maatregel of je aan de randvoorwaarden voldoet, of je het op een natuurlijk moment uitvoert of een zelfstandig moment. Je bent wettelijk verplicht maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren.
- Vraag een eHerkenningsmiddel niveau 1 aan bij een leverancier (https://www.eherkenning.nl/leveranciersoverzicht).
- Log in op eLoket van RVO.nl met je eHerkenningsmiddel. Je kunt ook iemand machtigen om dit te doen.
- Vul de rapportage in per locatie. Per erkende maatregel geef je aan of je het uitgevoerd hebt of niet.
- Wat moet je invullen?
- Allereerst wordt er (in het webformulier) gevraagd om het energieverbruik in te vullen en kwalificerende vragen die checken of het bedrijf of instelling valt onder de informatieplicht, zoals of zij deelnemen aan het MJA3.
- Daarna worden locatie specifieke gegevens gevraagd, zoals het adres, kvk-nummer, onder welke branche het valt, etc.
- Per vestiging moet er gerapporteerd worden welke energiebesparende maatregelen er genomen zijn en welke (nog) niet. Als uitgangspunt wordt er gebruik gemaakt van de Erkende Maatregelenlijst (EML) voor het betreffende bedrijfstak, zie bijlage 10 van de Activiteitenregeling (https://wetten.overheid.nl/BWBR0022830/2018-04-05#Bijlage10). Er is een soortgelijke 20ste lijst beschikbaar voor bedrijven die niet onder één van de 19 branches vallen.
- Het kan voorkomen dat bepaalde maatregelen in specifieke inrichtingen binnen de sector niet toepasbaar zijn. Er zijn daarom randvoorwaarden opgenomen in de lijst van bijlage 10. Als er in een inrichting bepaalde maatregelen niet zijn getroffen omdat niet aan randvoorwaarden is voldaan, wordt dit in de rapportage omschreven.
- Een inrichting kan afwijken van de erkende maatregelen door een andere maatregel te treffen. Het gaat om een maatregel die ten minste gelijkwaardig is als het energiebesparende effect van de erkende maatregel. De drijver moet deze gelijkwaardigheid in de vrije tekstruimte toelichten. Indien wordt afgeweken van de EML is het ter beoordeling aan het bevoegd gezag of wordt voldaan aan artikel 2.15, eerste lid, van het besluit.
Wanneer voldoe je aan de informatieplicht?
- Een bedrijf of inrichting voldoet aan de informatieplicht als er op tijd is gerapporteerd in het eLoket van RVO.nl. Er dient gerapporteerd te worden welke energiebesparende maatregelen zijn genomen en welke (nog) niet. Dit betekent echter niet dat je automatisch ook voldoet aan de Energiebesparingsplicht.
- Na het rapporteren van de maatregelen in het eLoket, ontvangt het bedrijf een bevestigingsmail van de ingediende rapportage.
Als je een maatregel niet hebt genomen, moet je dan aangeven wanneer je maatregel gaat implementeren?
- Nee, dit is niet verplicht. Het is overigens wel aan te raden om dit te vermelden. Transparantie wordt gewaardeerd. De Omgevingsdienst zal namelijk op de gegeven informatie toezichthouden.
-
Waar moet je rapporteren? Is er een andere manier om te rapporteren?
- Het is verplicht om de rapportage in te dienen via het eLoket van RVO. Er is een centrale plek ingericht voor het indienen van de rapportage bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (ROV.nl). Er is een webformulier in het eLoket op basis waarvan de drijver van de inrichting eenvoudig kan voldoen aan de informatieverplichting.
- Nee. Er is slechts één verplichte manier om te rapporteren. Er is een centrale plek ingericht voor het indienen van de rapportage bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (ROV.nl).
- Het is niet mogelijk door middel van een applicatie te rapporteren.
- Het is niet mogelijk om een zelfgemaakte rapport (hard-copy) in te dienen, om te voldoen aan de informatieplicht.
- Hoe lang duurt het rapporteren ongeveer?
- Variërend.
- Een bedrijf die zijn (energie) zaken goed op orde heeft en de kennis in huis heeft, zal niet veel kwijt zijn aan het rapporteren.
- Het kan voorkomen dat een bedrijf niet de kennis in huis heeft en een adviseur moet inschakelen om te helpen rapporteren. In dit geval zal het bedrijf meer tijd nodig hebben om te rapporteren.
- Het aanschaffen van een eHerkenning niveau 1 kan meerdere dagen duren.
Wie mogen er rapporteren?
- Per inrichting mag maar één persoon een rapportage indienen.
- Het is mogelijk om een intermediair (adviseur e.d.) te machtigen om voor het bedrijf de rapportage in te vullen. Voor de rapportage van de informatieplicht is het niet nodig het bewijs van de machtiging op te sturen.
De drijver van de inrichting moet de machtiging verstrekken en is verantwoordelijk voor de inhoud van de rapportage. Bekijk hier hoe een bedrijf iemand anders kan machtigen Wilt u meer informatie over hoe een bedrijf iemand anders machtigt? Bekijk dan: https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidiespelregels/aanvraag-indienen/machtiging-intermediair
Mogen meerdere personen rapporteren?
Nee, dat is niet toegestaan. Per inrichting/vestiging mag er maar één persoon een rapportage indienen. Heeft het bedrijf meerdere inrichtingen, dan mag per inrichting één persoon een rapportage indienen. Dat hoeven dus niet dezelfde personen te zijn.
Kunnen achteraf of tussendoor correcties of aanpassingen worden gedaan?
Ja, dat is mogelijk. Het invullen kan stapsgewijs en op verschillende momenten. De ingevulde gegevens kan aangepast worden tot en met de deadline (1 juli of 5 dec 2019).
Is het mogelijk om als bedrijf meerdere locaties tegelijk in te voeren?
Ja, dat is mogelijk. Om te voorkomen dat bijvoorbeeld een bedrijf al zijn 100 vestigingen stuk voor stuk moet invoeren, is het mogelijk om een csv-bestand te uploaden waar alle vestigingen in staan. Dit is bedoeld om de werklast voor ondernemingen met veel vestigingen te verminderen.
Is eHerkenning nodig voor het rapporteren?
Ja, voor het rapporteren is een eHerkenningsmiddel niveau 1 nodig. Aan eHerkenning zijn kosten verbonden. Het verkrijgen van een eHerkenningsmiddel kan een aantal werkdagen duren.
Moet er bedrijfsvertrouwelijke informatie ingevuld worden?
Nee, daar hoeven bedrijven zich geen zorgen over te maken. Er worden alleen relevante vragen gesteld: het energieverbruik van de inrichting en algemene informatie over de locatie en bedrijf. Verder uiteraard ook de (nog niet) genomen maatregelen.
Is vervoer ook een onderdeel van de informatieplicht?
Nee, wellicht in de volgende ronde (na 4 jaar). Er zijn momenteel nog geen erkende maatregelen voor vervoer.
Een gebouw heeft meerdere gebruikers, wat nu?
Het Activiteitenbesluit spreekt van de ‘drijver van de inrichting’ (zie de begrippenlijst op https://www.ofgv.nl/thema/energie/energie-besparen-0/). Wie uiteindelijk welke maatregelen doorvoert kan afhankelijk zijn van de situatie.
Hoe wordt er bij de rapportage op correctheid en volledigheid gereageerd?
Wie controleert of ik het goed heb ingevoerd?
- Wanneer men niet de juiste informatie rapporteert wordt dit gezien als een economisch delict. Steekproefsgewijs worden bedrijven gestructureerd gecontroleerd op de gerapporteerde informatie.
- De informatie wordt door het bevoegd gezag gebruikt om een eerste inschatting te maken of een bedrijf voldoet aan artikel 2.15, eerste lid.
Hoe veilig is het eLoket?
Door het gebruik van het eLoket en het hiervoor benodigde eHerkenningsmiddel niveau 1, is de veiligheid geborgd. Dit systeem wordt vaker toegepast bij zaken met een overheidsorganisatie, zoals bij het aanvragen van een vergunning of een subsidie.Welke sancties kunnen er worden opgelegd?
- De meldingsplicht is niet vrijblijvend. Het niet voldoen aan de informatieplicht is een overtreding van het Activiteitenbesluit. Het bevoegd gezag kan handhavend optreden als mocht blijken dat na een hercontrole nog steeds niet wordt voldaan aan de wet. Bijvoorbeeld door het opleggen van een last onder dwangsom.
- De hoogte van het dwangsombedrag is afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Veelal gaat het om een bedrag vanaf 1.000 euro. Wanneer het bedrijf nog steeds niet voldoet, wordt het bedrag vervijfvoudigd.
Zijn er voordelen als ik transparant ben bij het rapporteren?
- Ja. Transparantie wordt gewaardeerd.
- Wanneer je beperkt informatie levert, kan het bevoegd gezag moeilijker beoordelen of het bedrijf voldoet aan de energiebesparingsverplichting en zal daarom sneller geneigd zijn om een controle uit te voeren.
- Bedrijven die de zaakjes goed op orde lijken te hebben ogen in het algemeen vooruitstrevender en worden minder snel gecontroleerd.
Moet de informatie van het energieverbruik actueel zijn?
- Ja. De energiegegevens mogen maximaal 1 of 2 jaar oud zijn, zie casus 4 van de praktijkvoorbeelden op https://www.ofgv.nl/thema/energie/energie-besparen-0/.
- Het is aannemelijk dat een inrichting minimaal over een van deze twee jaren het energieverbruik in beeld heeft.
- Het bedrijf (en het bevoegd gezag) heeft er meer baat bij als de meest recente gegevens gebruikt worden.
Krijg ik gelijk na het rapporteren een bericht of ik voldoe aan de informatieplicht?
- Nee, je krijgt niet direct bericht of er wordt voldaan aan de informatieplicht. Dat bepaalt het bevoegd gezag. Nadat het bedrijf de energiebesparende maatregelen heeft gerapporteerd in het eLoket, ontvangt het bedrijf alleen een bevestigingsmail van de RVO dat de rapportage is ingediend.
- Na het rapporteren krijg je de mogelijkheid om een uitdraai van de gerapporteerde informatie op te slaan. Ja. Het bevoegd gezag krijgt inzicht over de gehele rapportage.
Krijgt het bevoegd gezag te zien welk persoon de rapportage heeft ingediend?
Ja. Het bevoegd gezag krijgt inzicht over de gehele rapportage.