Energie besparen bedrijven
Energiebesparing kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het behalen van de doelstellingen uit het Energieakkoord. Bedrijven hebben te maken met energiebesparingsverplichtingen. De OFGV adviseert en houdt toezicht op het gebied van energiebesparing bij bedrijven.
Energie besparen met Stimulerend Toezicht
Stimulerend Toezicht is een innovatieve handhavingsstrategie van de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek. De OFGV is gestart met dit programma naar aanleiding van de invoering van de energiebesparingsplicht en informatieplicht voor ondernemers. Het is gebleken dat bij deze nieuwe en ingewikkelde wetgeving traditioneel toezicht niet zo effectief is om energiedoelstellingen te behalen. Lees hier meer informatie over Stimulerend Toezicht.
Wetchecker energiebesparing
Met de Wetchecker energiebesparing checkt u eenvoudig welke wettelijke verplichtingen er voor uw onderneming zijn en hoe u aan de verplichtingen kunt voldoen.
Informatieplicht
Verbruikt uw bedrijf of instelling (Wet milieubeheer inrichting) per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas (equivalent)? Dan bent u verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Dit is de energiebesparingsplicht. Doe de check op de website van het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om te controleren of u Informatieplichtig bent.
Ook vindt u op de website van het RVO informatie over hoe u invulling geeft aan de Energiebesparingsplicht.
Veel gestelde vragen over de informatieplicht
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft veel gestelde vragen over de Informatieplicht voor bedrijven verzamelend en hier een antwoord op geformuleerd. Heeft u een vraag over de informatieplicht of wilt u meer weten? Bekijk dan de veel gestelde vragen.
Begrippenlijst informatieplicht
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft een begrippenlijst ontwikkeld als aanvulling op de lijst met meest gestelde vragen over de Informatieplicht voor bedrijven. Bekijk de begrippenlijst.
Praktijkvoorbeelden
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft naast de meest gestelde vragen over de Informatieplicht voor bedrijven en de bijbehorende begrippenlijst een aantal praktijkvoorbeelden omschreven. Bekijk de praktijkvoorbeelden.
Erkende Maatregelenlijsten Informatieplicht Energiebesparing (EML)
Op de website van het RVO wordt beschreven dat het ministerie van Economische zaken en Klimaat (EZK) het wetwijzigingsvoorstel voor bijlage 10 in de Activiteitenregeling op 5 oktober 2018 in consultatie heeft gebracht. Lees het volledige artikel op de website van het RVO.
Raadpleeg de website van Infomil om de 19 erkende maatregelenlijsten in te zien.
Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED)
In 2012 is de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) vastgesteld. De richtlijn vermeldt de Europese doelstelling van een 20% lager Europees energieverbruik in 2020. In de EED staan 2 verplichtingen voor bedrijven: de uitvoering van energie-audits voor grote ondernemingen en kostenbatenanalyse bij nieuwbouw en renovatie van grotere stookinstallaties.
Energie-audit
Lees hier of de energie-audit verplicht is voor uw bedrijf.
Kosten-batenanalyse
Kijk of u verplicht bent om een kosten-batenanalyse warmtevoorziening uit te voeren.
Kosten-batenanalyse warmtevoorziening EED
Op de website van het RVO leest u in het artikel meer over de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED). In het artikel wordt beschreven dat ondernemingen die een energie-audit uitvoeren volgens de Europese Energie-Efficiëntie Richtlijn (EED) per 1 juli 2019 hun auditverslag moeten indienen bij RVO.nl. Er wordt in dit artikel verwezen naar de gewijzigde Tijdelijke Regeling EED (TREED). Deze tijdelijke regeling is op 4 juni 2019 gepubliceerd. Wilt u meer informatie over de EED? Lees dan het volledig artikel op de website van het RVO.
Stimulerend Toezicht
Stimulerend Toezicht is een innovatieve handhavingsstrategie van de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek.
Aan de slag met energiebesparing
Bedrijven en organisaties zien de voordelen van een energiezuinige bedrijfsvoering, want vaak leveren investeringen in energiebesparende maatregelen substantiële kostenbesparingen op. Lees meer over energie besparen voor bedrijven:
Kennisbank
De kennisbank is de centrale vindplaats van alle energiebesparende technieken die via het Activiteitenbesluit en de -regeling zijn aangewezen als erkende maatregelen voor energiebesparing. In de kennisbank kunt u ook informatie vinden van andere veelbelovende energiebesparende maatregelen.