Vraag en antwoord
Welke vragen horen wij vaak vanuit ondernemers en wat is hierop ons antwoord?
Waarom energie besparen?
Energie besparen is altijd een goed idee. De duurzaamste energie is namelijk energie die u niet gebruikt. Door minder fossiele brandstoffen zoals (aard)gas te gebruiken, stoten we minder CO2 uit. En dat helpt om de verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Energie besparen is ook geld besparen, helemaal met de huidige energieprijzen. Ten slotte levert het ook extra comfort op. Goed geïsoleerde gebouwen blijven bijvoorbeeld koeler in de zomer en langer warm in de winter.
Voor sommige bedrijven is energie besparen echter niet vrijblijvend. Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen bijvoorbeeld minimaal energielabel C hebben. En bedrijven die veel energie gebruiken, moeten sinds 1 juli 2019 voldoen aan de informatieplicht en de energiebesparingsplicht.
Waar vind ik meer informatie over de energiebesparingsplicht?
Heeft u behoefte aan meer informatie? Meer informatie over de energiebesparingsplicht vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Wat betekent EML?
EML staat voor Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing. In de EML staan energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Er zijn lijsten voor 19 bedrijfstakken. De maatregelen zijn erkend vanuit de overheid en helpen bedrijven te voldoen aan de energiebesparingsplicht. U vindt de complete lijsten met erkende maatregelen op de website van Kenniscentrum InfoMil.
Hoe verhouden de energiebesparingsplicht en de informatieplicht zich tot elkaar?
Voor bedrijven en instellingen die per jaar meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 (aard)gas gebruiken, geldt dat zij zowel aan de energiebesparingsplicht als aan de informatieplicht moeten voldoen.
Wat is Stimulerend Toezicht?
Stimulerend Toezicht is een bedrijfsvriendelijke manier van ondersteuning op de energiebesparingsplicht en de informatieplicht. Bedrijven die moeten voldoen aan deze plichten, kunnen kiezen voor Stimulerend Toezicht.
Hoe ziet Stimulerend Toezicht eruit?
Als u meedoet met Stimulerend Toezicht, krijgt u van de OFGV een online Energie Beheer Systeem (EBS). Hier zijn geen kosten aan verbonden. Het EBS geeft u inzicht in uw energieverbruik, de wettelijk verplichte én de bovenwettelijke energiebesparende maatregelen. Daarmee heeft u inzicht in uw verplichtingen, kosten, besparingen en terugverdientijd. U krijgt vervolgens drie jaar de tijd om alle verplichte maatregelen door te voeren. In deze periode bellen we elk jaar even om de voortgang te bespreken en te kijken of we u verder kunnen helpen. In die drie jaar is geen sprake van handhaving op de energiebesparingsplicht. We gaan er daarbij van uit dat het lukt om binnen drie jaar te voldoen aan de regels.
Hoe zit dit met kantoorpanden die aan energielabel C moeten voldoen?
Hiervoor is er 'Kantoortoezicht energielabel C'. Hiermee ondersteunen en helpen wij kantooreigenaren op de energielabelverplichting. Met deze methode krijgt u toegang tot het energiebeheersysteem (EBS), waarin u kunt zien welke maatregelen u moet nemen, wat die maatregelen kosten én hoeveel energie en geld u kunt besparen. Het energielabel wordt door een onafhankelijke organisatie afgegeven.
Hoe werkt het Energie Beheer Systeem (EBS)?
Het EBS geeft inzicht in het energieverbruik van uw bedrijf omdat het gekoppeld is aan een slimme energiemeter. Daarnaast worden de voor uw bedrijfstak verplichte maatregelen in het systeem gezet. Het programma berekent vervolgens de investeringskosten en de terugverdientijden. Op die manier maakt het EBS de verplichte maatregelen, de kosten, de opbrengsten en de terugverdientijden op een eenvoudige manier inzichtelijk. En u ziet meteen welk effect de energiebesparende maatregelen hebben op uw energieverbruik.
Mag ik na drie jaar het EBS houden?
De OFGV betaalt tijdens het Stimulerend Toezicht de licentiekosten voor het EBS. Na deze periode kunt u zelf een EBS aanschaffen. De kosten daarvan variëren per leverancier.
Welke kosten zijn verbonden aan Stimulerend Toezicht?
De kosten voor het nemen van de energiebesparende maatregelen komen voor uw rekening. De dienstverlening van de OFGV is in de periode van drie jaar gratis.
Hoe kan ik meedoen aan Stimulerend Toezicht?
De OFGV zoekt zelf contact met ondernemers die moeten voldoen aan de informatie- en energiebesparingsplicht. Ondernemers die nu al mee willen doen met Stimulerend Toezicht, kunnen zich om te beginnen aanmelden voor de gratis energiecontrole.
Wat is de energiecontrole waar ik mij voor kan aanmelden?
De energiecontrole is onderdeel van Stimulerend Toezicht. Dit geldt ook voor Kantoortoezicht energielabel C. Het is de eerste stap waarin u inzicht krijgt in uw energiebesparingsopgave. Een medewerker van de OFGV komt langs op de afgesproken datum. Hij of zij bekijkt samen met u welke energiebesparende maatregelen u nog moet nemen, zodat u aan alle regels voldoet.
Wat gebeurt er als ik ervoor kies om niet mee te doen aan Stimulerend Toezicht?
Deelnemen aan Stimulerend Toezicht is een vrije keuze. Als u ervoor kiest om niet mee te doen aan Stimulerend Toezicht, valt uw bedrijf automatisch onder 'klassiek toezicht'. Dat betekent dat u een kortere termijn hebt om de voor u geldende energiebesparende maatregelen uit de EML door te voeren. Daarnaast ontvangt u bij klassiek toezicht geen advies of EBS vanuit de OFGV.
Wat zijn bovenwettelijke maatregelen?
Dat zijn extra energiebesparende maatregelen die u kunt nemen en die niet verplicht zijn. Bovenwettelijke maatregelen zijn niet verplicht omdat ze zorgen voor lagere energiekosten, maar niet voor een lager energieverbruik. Voorbeelden van bovenwettelijke maatregelen zijn het aanschaffen van zonnepanelen of een warmtepomp.