Praktijkvoorbeelden
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft naast de meest gestelde vragen over de Informatieplicht voor bedrijven en de bijbehorende begrippenlijst een aantal praktijkvoorbeelden omschreven.
Praktijkvoorbeeld 1
Een vestiging die niet onder de EED-plicht valt heeft in 2018 alle erkende energiebesparende maatregelen al genomen. Moet dit bedrijf zich alsnog melden?
- Ja. De vestiging moet uiterlijk 1 juli 2019 rapporteren in het eLoket van RVO.nl. o De EML (Erkende maatregelenlijsten) zijn voor alle branches in begin 2019 geactualiseerd, waardoor de voorgaande lijsten niet als invulling worden gezien van de informatieplicht.
Praktijkvoorbeeld 2
Een onderneming valt onder de EED-plicht. Er is niet voor elke vestiging een audit uitgevoerd. Moeten de overige vestigingen (die niet onderdeel zijn van de audits) zich vóór 1 juli melden of net als de rest gewoon voor 5 december 2019? Daarbij zijn meerdere vestigingen voorzien van een keurmerk.
- Wanneer een bedrijf EED-plichtig is, dient het bedrijf voor al zijn vestigingen (die type A of B inrichtingen zijn en meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 aardgasequivalent per jaar verbruiken) voor 5 december 2019 te rapporteren.
Praktijkvoorbeeld 3
Een onderneming heeft in mei 2017 een pre-advies ontvangen van het Kernteam EED. Dit advies is vier jaar geldig; tot mei 2021. Het RVO meldt dat bedrijven die onder de EED vallen uitstel krijgen tot begin december 2019 omdat zij verplicht zijn om dan een nieuwe audit i.h.k.v. de EED te doen. Wanneer zijn zij verplicht om aan de informatieplicht te moeten voldoen voor hun type A en B inrichtingen? Is dat in december 2019 of geldt er een uitstel tot mei 2021?
- Het ontvangen pre-advies is inderdaad vier jaar geldig, tot mei 2021. Wanneer een bedrijf EED-plichtig is, dient het bedrijf voor de informatieplicht voor al zijn vestigingen voor 5 december 2019 te hebben gerapporteerd. Er gelden geen uitzonderingen.
- Het indienen van een nieuwe audit voor 5 december 2019 is een verwarrend gegeven. Een EED audit is, net als een pre-advies, vier jaar geldig nadat het ingediend is. Dit gegeven komt voort uit de oorspronkelijke deadline van de eerste De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft naast de meest gestelde vragen over de Informatieplicht voor bedrijven en de bijbehorende begrippenlijst een aantal praktijkvoorbeelden omschreven. namelijk 5 december 2015. In de praktijk zijn er maar enkele ondernemingen die zich hieraan hebben gehouden.
Praktijkvoorbeeld 4
Een monumentaal gebouw (kerk) heeft alleen van het jaar 2017 de energieverbruiken. In dat jaar hadden zij een elektriciteitsverbruik van 52.000 kWh en een verbruik van 24.000m3 aardgas(equivalent). Moet deze inrichting ook voldoen aan de informatieplicht?
- Ja. Monumenten en kerken die voldoen aan de energiebesparingsplicht, moeten ook voldoen aan de informatieplicht.
- Als de inrichting minder dan 50.000 kWh elektriciteit verbruikten in dat jaar, dan waren zij uitgezonderd.
- Wanneer zij echter alleen de energiegegevens van 2016 of eerder (dus niet van 2017 of 2018) in kaart zouden hebben, dan zou dit geen geldige invulling zijn voor de informatieplicht. Gebruik de gegevens van de energieleverancier (maandfacturen of eindafrekening) van 2017 of 2018.
Praktijkvoorbeeld 5
Een bedrijf heeft twee panden/ inrichtingen tot zijn eigendom. Pand 1 en pand 2 verbruiken allebei meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 aardgasequivalent per jaar. Door omstandigheden moet het bedrijf pand 2 gaan slopen. De sloop vindt plaats op 26 juni. Moet het bedrijf nu alsnog voor beide inrichtingen voldoen aan de informatieplicht?
- Nee. In deze situatie heeft het bedrijf voor alleen pand 1 een informatieplicht. Het indienen van de rapportage dient uiterlijk 1 juli gebeurd te zijn.
- Wanneer de sloop van een pand ná 1 juli zou plaatsvinden, dan dient voor deze inrichting wel gerapporteerd te worden. Hetzelfde geldt voor EED bedrijven, maar dan met de deadline van 5 december.
- Bij het rapporteren kun je aangeven dat het gebouw gesloopt wordt. Hiervoor kan het toelichtingsveld gebruikt worden. Het is aan het bevoegd gezag om te oordelen of dit een acceptabele reden is.
Praktijkvoorbeeld 6
Een klein bedrijf heeft in het jaar 2015 een verbruik minder dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 aardgasequivalent per jaar. Door het aanschaffen van meerdere elektrische auto’s met laadpalen is het elektriciteitsverbruik flink toegenomen. Het gebruik van het kantoortje is echter hetzelfde gebleven. Zij verbruiken door de laadpalen nu meer dan 50.000 kWh elektriciteit per jaar. Moet het bedrijf nu alsnog voldoen aan de informatieplicht?
- Ja. Ondanks het goede initiatief om volledig over te gaan naar elektrische auto’s, voldoen zij nu wel aan de grenswaarde.
Bij het rapporteren kun je aangeven welke duurzame initiatieven je hebt genomen of wilt nemen. Hiervoor kan het toelichtingsveld gebruikt worden. Het is aan het bevoegd gezag om te oordelen of dit een acceptabele reden is.