Overgangsrecht boringsvrije zone
Per 1 januari 2025 moeten te diep (in het derde watervoerend pakket) geboorde boorputten binnen de boringsvrije zone in Flevoland gesloten zijn. Is dit nog niet gedaan, dan moet er gesaneerd worden door een gecertificeerd boorbedrijf (SIKB BRL 2100 en protocol 2101). De aanleiding hiervan is het verbod op bodemverstoring dat in 2009 is ingesteld door provincie Flevoland. Omdat er vragen zijn over de sluiting van de boorputten geven we informatie via deze webpagina.
Het aanpassen van de wet- en regelgeving heeft als doel het beschermen van de drinkwatervoorziening. Zuidelijk Flevoland beschikt namelijk over een unieke grondwatersituatie waardoor drinkwater voor nu én in de toekomst beschikbaar en betaalbaar blijft.
Wat is er aan de hand?
In 2009 is voor de boorputten en grondwateronttrekkingen de wet- en regelgeving veranderd. Vanaf dat moment geldt voor een bepaalde diepte een verbod op bodemverstoring. Dit kunt u terugvinden in de ‘Omgevingsverordening Flevoland’ en in de 'Waterschapsverordening Zuiderzeeland' en op de kaart van de boringsvrije zone.
Sinds de wetswijziging was er sprake van overgangsrecht dat gold tot 31 december 2024. Oftewel: Een te diepe boorput moest uiterlijk 1 januari 2025 afgedicht zijn en een eventuele grondwateronttrekking moet beëindigd zijn. Dit is toentertijd via een brief gecommuniceerd en is benadrukt tijdens een bijeenkomst.
Val ik onder het overgangsrecht?
Als u hieronder valt, dan heeft u hierover meerdere brieven ontvangen. De OFGV heeft de meest recente brief in december 2024 verstuurd. Heeft u geen correspondentie ontvangen? Dan is uw boorput mogelijk niet bij ons bekend. Onderaan het kopje 'niet-gemelde boorputten' deze pagina staat wat u kunt doen.
Waarom moeten de boorputten sluiten?
Om in de toekomst te voldoen aan de verwachte groei van het waterverbruik en om het hoge niveau van de huidige openbare drinkwatervoorziening te handhaven en veilig te stellen.
In de Drinkwaterwet is vastgelegd dat er altijd voldoende water uit de kraan moet komen en dat dit drinkwater altijd moet voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Diep zoet grondwater is de beste bron voor de openbare drinkwatervoorziening. Het heeft namelijk een constante kwaliteit, bevat geen bacteriën en is goed te zuiveren tot drinkwater. Zodoende blijft drinkwater voor burgers betaalbaar en veilig.
Diep zoet grondwater
Het diepe, zoete grondwater wordt gewonnen uit een laag die wordt afgedekt door dikke kleilagen die in verbinding staan met het ‘oude land’. Hierdoor is het grondwater zeer goed beschermd is tegen verontreinigingen. Regenwater zakt in de grond en stroomt in meerdere jaren ondergronds naar Flevoland. De zandlagen werken als het ware als een filter, waardoor een unieke grondwatersituatie in Flevoland ontstaat. Het water is namelijk ontzettend schoon. Daarom is het grondwater exclusief gereserveerd voor de openbare drinkwatervoorziening.
Vanwege het grote belang voor de huidige en toekomstige openbare drinkwatervoorziening wordt het diepe zoete grondwater in Zuidelijk Flevoland zo optimaal mogelijk beschermd en beheerd. Vanuit het voorzorgsprincipe blijft het nodig om de voorraad zoet grondwater exclusief te reserveren voor de openbare drinkwatervoorziening.
Boorputten na 1 januari 2025
Het sluiten van boorputten is een verantwoordelijkheid van de boorputeigenaar. De afgelopen jaren zijn boorputeigenaren meermaals gewezen op het overgangsrecht dat gold tot 1 januari 2025. Deze datum is gekozen omdat de installaties tegen die tijd economisch zijn afgeschreven en er genoeg tijd was om te zoeken naar alternatieven.
De aangepaste wet- en regelgeving betekent overigens niet dat alle boorputten gesloten moeten worden. Ondiepe grondwateronttrekkingen boven de beschermende kleilagen blijven op basis van een vergunning- of meldingsplicht mogelijk (let op: hiervoor moet u een nieuwe vergunningaanvraag of melding doen). U kunt daarvoor de kaarten van de Boringsvrije Zone raadplegen.
Wat kunt u als boorputeigenaar doen?
Als eigenaar van een te diep geboorde boorput heeft u twee opties:
U laat de boorput saneren via Provincie/OFGV
In deze situatie worden de kosten en coördinatie voor u verzorgd. U kunt zich alvast aanmelden voor de zogenaamde saneringsronde via dit formulier.
U laat de boorput saneren op eigen inspanning
In deze situatie laat u de boorput niet saneren via Provincie/OFGV en laat u dit doen door een gecertificeerd boorbedrijf (SIKB BRL 2100 en protocol 2101) naar uw keuze. Hierbij bent u zelf verantwoordelijk voor de coördinatie, de juiste saneringswijze en de kosten die hierbij horen.
Het is tevens belangrijk om de datum van de sanering door te geven. Omdat de sanering niet via Provincie/OFGV loopt, moet er een toezichthouder bij aanwezig zijn.
Heeft u vragen over bovenstaande opties, dan kunt u een mail sturen naar boringsvrijezone@ofgv.nl.
Niet-gemelde boorputten
Bent u eigenaar van een te diep geboorde boorput, maar heeft u dit nooit gemeld? Dan is uw boorput mogelijk niet bij ons bekend. U kunt in dat geval nog steeds gebruik maken van de saneringsronde georganiseerd door Provincie/OFGV. Er wordt dan niet handhavend opgetreden vanwege het bezitten van een niet-gemelde boorput. U kunt zich aanmelden via het formulier.
Als u ervoor kiest om de boorput niet te laten saneren, dan bent u in overtreding. Dit betekent dat wij alsnog handhavend kunnen optreden.