Ontgrondingen
Er is sprake van een ontgronding als het maaiveld of de waterbodem tijdelijk of permanent wordt verlaagd. De provincie Flevoland heeft de vergunningverlening en de handhaving op de Ontgrondingenwet overgedragen aan de OFGV. Met de uitvoering van de Ontgrondingenwet draagt de provincie Flevoland bij aan de bescherming van de waarden voor natuur en landschap, maar ook archeologie, effecten op de omgeving en het waarborgen van de veiligheid bij ontgrondingen.
Meldingsplichtig of vergunningplichtig?
Bij ontgrondingen kan sprake zijn van een meldingsplicht (4 weken) of een vergunningsplicht (8 weken of 6 maanden). Mogelijk is de ontgronding MER-plichtig of m.e.r.-beoordelingsplichtig. Bekijk het Stappenplan Ontgrondingenwet 2021 (pdf, 44 kB) om te zien of je meldingsplichtig of vergunningplichtig bent.
In hoofdstuk 14 van de Omgevingsverordening Flevoland staat welke ontgrondingen meldingsplichtig en welke vergunningplichtig zijn. Gebruik bij het aanvragen het juiste meldingsformulier of vergunningaanvraagformulier. Voor sommige vergunningsprocedures ontgrondingen kunnen leges in rekening worden gebracht.
- Meldingsformulier ontgrondingen (docx, 65 kB)
- Vergunningaanvraagformulier ontgrondingen (docx, 69 kB)
Ontgrondingen Gooi en Vechtstreek
Voor vragen over de Ontgrondingenwet in Gooi en Vechtstreek kunt u terecht bij de Provincie Noord-Holland.
Regelgeving m.e.r.
In de m.e.r.-regelgeving, Besluit milieueffectrapportage, zijn drie varianten opgenomen die afhankelijk zijn van de oppervlakte van de projectgebied/ontgronding.
1. < 12,5 hectare moet een vormvrije m.e.r.-beoordeling plaatsvinden
Voor een vormvrije m.e.r.-beoordeling moet door de initatiefnemer/aanvrager een aanmeldingsnotitie worden opgesteld. Deze aanmeldingsnotitie moet bij de aanvraag om vergunning Ontgrondingenwet worden bijgevoegd. Na de behandeling en procedure ontvangt u zowel een besluit op de aanmeldingsnotitie als een besluit op de aanvraag om vergunning Ontgrondingenwet.
2. Tussen de 12,5 hectare en 25 hectare moet m.e.r.-beoordeling plaatsvinden
Voor de m.e.r.-beoordeling moet door de initatiefnemer/aanvrager een aanmeldingsnotitie worden opgesteld. Deze aanmeldingsnotitie moet worden ingediend voordat de aanvraag om vergunning Ontgrondingenwet wordt ingediend. Het bevoegde gezag heeft zes weken om een m.e.r.-beoordelingsbesluit te nemen. Het m.e.r.-beoordelingsbesluit moet samen met de complete aanvraag om vergunning Ontgrondingenwet worden ingediend.
3. > 25 hectare moet een MER worden opgesteld;
Een MER-rapport moet samen met de aanvraag om vergunning Ontgrondingenwet worden ingediend. Indien een MER van toepassing is moet altijd de uitgebreide vergunningsprocedure worden doorlopen (Algemene wet bestuursrecht 3.4).
Heeft u vragen over een melding/vergunning of m.e.r.? Neem dan contact op met de OFGV.
Telefoon: 088 6333 000
E-mail: info@ofgv.nl